De OCI kat

Ondanks hun spectaculaire "wilde" uiterlijk – mensen zeggen in eerste instantie heel vaak dat het minitijgers lijken – zit er geen wild in hun voorouders. De Ocicat is namelijk ontstaan uit de kruising van een Siamees en een Abessijn. Bij een fokster in de Verenigde Staten van Amerika werd in 1964 het eerste gevlekte (spotted) katje geboren. Het uiterlijk deed aan een Ocelot denken en de gedachtesprong naar Ocicat was snel gemaakt.

Door een gericht fokprogramma, waarin ook de American shorthair werd ingezet, kon dit nieuwe ras worden opgebouwd. Aan dit laatste ras dankt de Ocicat de zilverkleuren en de zware botstructuur. Een kater weegt meestal tussen de 6 en 8 kilo, een poes gemiddeld 3,5 tot 5 kilo.

WhatsApp Image 2021-09-04 at 20.33.30

Om de genetische kleur te bepalen zijn de kleur van de effen staartpunt en de voetzooltjes beslissend.
De achterpoten zijn iets langer dan de voorpoten.

Er zijn verschillende erkende kleuren: tawny/ebony (zwart), chocolate (bruin), cinnamon (kaneel), blue (blauw), lilac/lavender (lavendel) en fawn (zand), zonder of met zilveren ondergrond.
Hierdoor komt het totaal op 12 kleuren.
Alle kleuren moeten duidelijk en aangenaam zijn.

Vanaf 1966 werd de Ocicat door de CFA (Amerikaanse kattenvereniging) geregistreerd. Het duurde echter nog een poos – tot 1987 – voor de Ocicat de kampioensstatus kreeg in de voornoemde 12 kleuren. Alleen het tabby spotted patroon werd als showexemplaar erkend.

WhatsApp Image 2021-09-04 at 20.33.36
WhatsApp Image 2021-09-04 at 20.33.29

De spots hebben de grootte en vorm van een duimafdruk en moeten zoveel mogelijk goed over het lichaam verdeeld zijn.

De borst wordt gemarkeerd door een dubbele ongesloten halsketting.

De staart heeft brede ringen.

De lichtste kleur bevindt zich meestal op het gezicht, rond de ogen, kin en onderaan de kaken. De donkerste kleur bevindt zich op de staartpunt.

WhatsApp Image 2021-09-04 at 20.33.24 (2)

 

Omdat Europese fokkers inmiddels ook dit schitterende ras hadden ontdekt, volgde in 1992 de erkenning van de Ocicat door de FIFe (Europese kattenvereniging).

Solid (egaal) Ocicats mogen wel op show verschijnen, maar doen niet mee voor de punten. Blotched (gemarmerd) Ocicats zijn bij enkele clubs wel erkend voor de show.
Toch blijkt showen vaak lastig: keurmeesters kennen de Ocicat nog niet goed of vergelijken ze met Bengalen. En hoe kun je nou appels met peren vergelijken?

 

Een Ocicat is actief, ondernemend en speels. Ze zijn trouw aan hun baasjes, aanhankelijk en kunnen goed overweg met kinderen en honden. Nieuwsgierigheid is hen niet vreemd, maar ze lijken eerst na te denken voor ze tot actie overgaan. Ze zijn uitstekend te trainen, bijvoorbeeld aan een lijn lopen en zelfs clicker training! Maar ze leren zichzelf ook heel gemakkelijk dingen aan, zoals het openen van deuren.

Scroll naar boven