In haar boek “Mensenkatten” (uitgegeven door Karakter Uitgevers B.V., ISBN: 90-6112-091-8) geeft Anny Duperey een mooie beschrijving over de zaken die je moet bedenken voor je aan een kat begint. Zij schrijft: “Als je een dier in huis neemt, dan houdt dat automatisch in dat je je ervoor inzet om hem een zo goed mogelijk leven te geven, al naar gelang je middelen, wat er ook gebeurt, tot aan zijn dood. Eigenlijk is het zoiets als een huwelijk of adoptie. Aan de meeste huisdieren zit je vijftien tot twintig jaar ‘vast’. Met andere woorden: het is ingrijpend en voor je een huisdier je woning en hart binnenlaat moet je er diep over nadenken. Bega niet de fout om zoiets lichtjes op te nemen. Want het gaat om een heel eigen persoonlijkheid die zijn intrede doet, een kat-persoon… Kortom een wezen waarvan je het karakter met al zijn plussen en minnen moet ontdekken, waarmee je een zeer speciale, soms verrassende relatie moet opbouwen, die je vervolgens moet onderhouden en verdiepen, om nog maar te zwijgen over de normale zorg voor lichamelijk welzijn. Dat vraagt veel aandacht en inzet, want je moet je openstellen voor het wezen van dat dier waarvan je de geheimen niet kent. Als je geen geduld, doorzettingsvermogen, een gave om waar te nemen en tolerantie bezit, kun je het wel vergeten. Dat betekent ook dat je een evenwicht moet zien te vinden tussen je eigen manier van leven versus zijn of haar behoeften. Bovendien moet je je woning enigszins aanpassen.”
Wat is de reden om aan een kat te beginnen? Die reclamekat die u zo leuk lijkt of omdat familie zo´n mooie kat heeft? Dan ziet het ernaar uit dat dit een impuls is en dat is niet aan te raden. Of willen uw kinderen een kat? Dan zult u daar als ouder toch achter moeten staan. Een (klein) kind kan de verantwoording die een kat met zich meebrengt niet volledig dragen. Een bakje voer en water klaarzetten is nog tot daar aan toe, maar wie verschoont de kattenbak?
Een poes.
Een poes kan meerdere keren per jaar krols worden. Voor ons mensen is het meest hinderlijke dat zij dan heel veel en hard mauwen en zich “vreemd” gedragen. Normaal begint de krolsheid als de poes op weg is om volwassen te worden maar er zijn Ocicats bekend die al met vier maanden voor het eerst krols werden. Indien u geen nest wilt dient u de poes weg te houden bij katers. Houd dus deuren en ramen in de gaten, want zo’n dame is slimmer dan u denkt en die kater van verderop wil haar maar wat graag van dienst zijn! De krolsheid kan worden voorkomen door de kat op een poezenpil te zetten, maar dit toedienen van hormonen kan gevaren met zich brengen, zoals een verhoogde kans op baarmoederontsteking en melkkliertumoren. De veiligste manier om krolsheid en kittens te voorkomen is castratie. U kunt samen met uw dierenarts bespreken wat de beste tijd is om dat te doen.
Een kater.
Een kater KAN in zijn groei naar volwassenheid gaan “markeren”. Hij laat dan plasjes achter op voor hem belangrijke plaatsen. Nu zult u daar buiten niet zo veel van merken, maar binnenshuis kan dat behoorlijk onaangenaam zijn. Vaak helpt het om de kater tijdig te laten castreren, maar ook dit is geen garantie dat uw kater dat niet zal gaan doen.
Is er verschil in de aanhankelijkheid, trouw?
De Ocicat is erg gehecht aan zijn/haar mensen. Het maakt daarvoor niet uit of u een poes of een kater heeft. Wel merk je dat een poes haar eigen wil heeft, ze is dan ook dominanter naar uw andere huisdieren toe. Een kater is over het algemeen gematigder, gemoedelijker. Een goede fokker zal u meer over het karakter van een specifiek kitten kunnen vertellen (vanaf zo’n 5 weken).
Oké, u wilt overgaan tot de aanschaf van een Ocicat.
Als de bevalling dan is aangebroken zijn er een aantal zaken nodig. Te denken valt aan een werpkist, een warmtemat, onderleggers, ontsmettingsmiddel en een weegschaal. Natuurlijk hoopt iedereen dat de kittens gezond geboren worden. Anders zal de dierenarts moeten worden ingeschakeld. Afhankelijk van het tijdstip (overdag, ´s nachts, weekend) en wat er noodzakelijk is (in het ergste geval keizersnede) is daar een oplopend kostenplaatje aan verbonden. Net zo goed als het geld kost om een kind groot te brengen, zijn er ook kosten verbonden aan het opvoeden van een kitten: voer, ontwormingsmiddel, entingen, paspoortje, stamboom. En evenals bij het opvoeden van een kind: de tijd en energie die je erin steekt, vallen niet te berekenen.
Hoe zoek ik een goede fokker uit?
U kunt altijd vrijblijvend een afspraak maken met een fokker om kennis te komen maken met hem/haar en zijn/haar Ocicats. Op die manier kunt u de katten in hun normale omgeving zien. Neem hiervoor de tijd, plan niet meerdere bezoeken aan verschillende cattery’s op één dag. Vooral als een cattery kittens heeft, kunt u ongewild een bacterie of virus meebrengen die gevaarlijk kan zijn voor de kittens. U kunt ook naar een kattenshow gaan kijken. Praat met eigenaren en informeer naar hun ervaringen met het ras. Stel uw vragen aan de fokker. Hij/zij zal ze graag beantwoorden. Ook zal hij/zij graag alle papieren van de ouder(s) laten zien. Spreekt een fokker je om wat voor reden niet aan, volg dan je gevoel en koop er geen kitten. De kittens dienen “in huiselijke sfeer” op te groeien. Vaak verblijven zij in de huiskamer en zullen daardoor wennen aan normale geluiden, zoals bijvoorbeeld de stofzuiger. Afhankelijk van de leeftijd dienen de kittens geaaid en geknuffeld te kunnen worden, zonder dat moeder te beschermend doet of de kittens angstig reageren. Het kitten dient er monter uit te zien, met schone oogjes, oortjes en neusje en achterwerk. De kittens zullen minimaal 12 weken bij de moeder verblijven. Natuurlijk eten de kittens al veel eerder zelfstandig en zijn ze zindelijk, maar die “extra” weken zijn een heel belangrijke socialisatieperiode. Moederpoes (en eventuele andere huisgenootjes) leren de kittens in deze periode heel veel dingen die moeten of juist niet mogen. Er zijn niet altijd Ocicatkittens beschikbaar. De meeste cattery’s hanteren daarom een wachtlijst. U krijgt bij het ophalen van uw kitten zijn/haar reisdocumenten mee: het entingenboekje of paspoort, stamboom en eventueel de chipregistratie. De meeste fokkers zullen ook wat voer en de nodige tips meegeven. Thuis zet u de deur van de reismand open. U kunt laten zien waar de voer- en waterbak staan. Natuurlijk kunt u zich met vragen altijd tot de fokker wenden. Hij/zij zal ook graag van u horen hoe het met het kitten gaat.
Aan een Ocicat beginnen
Er zijn er veel punten op te noemen waarom iemand een Ocicat wil aanschaffen. Maar het is goed van te voren de plussen en minnen tegenover elkaar af te wegen. Als u aan een huisdier wilt beginnen, dient dat een weloverwogen keuze te zijn en niet iets wat uit een opwelling voortkomt.
Neem daarom rustig de tijd om alle positieve en negatieve zaken op een rijtje te zetten. Doe dit met alle leden van het gezin.
Uw nieuwe huisgenoot zal uw liefde, aandacht en tijd nodig hebben. En dat voor een lange periode, want u hoopt tenslotte dat hij/zij heel oud wordt. Bent u en uw gezin daartoe bereid?
De komst van een kitten betekent ook dat u hem/haar uw huisregels dient te leren, maar uw kind(eren) ook moet leren hoe met zo’n diertje om te gaan. Sta ook zeker stil bij het volgende: Is een van uw huisgenoten allergisch voor katten? Of een goede vriend die veel bij u thuis komt?
U zult het een en ander aan moeten schaffen. Te denken valt aan een kattenbak, voer- en waterbakje, reismand (voor veilig vervoer naar de dierenarts bijvoorbeeld) en speeltjes. En terugkerende posten: het voer en grit.
Als uw kitten bij een goede fokker vandaan komt, is hij/zij volledig ontwormd, 2x ingeënt tegen kat- en niesziekte en eventueel gechipt. Het ontwormen dient elk half jaar opnieuw te gebeuren en de enting dient jaarlijks herhaald te worden. Indien nodig dient er ook een middel tegen vlooien toegediend te worden.
Een kitten/kat kan wel eens iets kapot maken in huis. Niet alle katten krabben aan uw meubilair, maar stel dat u een kat hebt die dat wel doet? Uw kat zou iets kapot kunnen maken van uw gasten. Daarom is het verstandig daar iets voor te regelen met uw (WA-)verzekering. Uw kat kan ziek worden. Denk eraan dat de kosten van een dierenarts behoorlijk kunnen oplopen. Een kat verhaart. Daardoor zal er een keer meer gestofzuigd dienen te worden. Een kat blijft niet stil in een hoekje zitten spelen. De speeltjes zult u overal in uw huis terugvinden.
Indien bovenstaande punten geen bezwaren met zich meebrengen, komt de vraag of u een poes of kater wilt. Er doen nogal wat fabeltjes de ronde, daarom willen we de meest opvallende verschillen op een rijtje zetten.
Waarom is een Ocicat dan zo duur?
Voor de fokker begint het met de aanschaf van de moederpoes en eventueel de vaderkat. We zullen het niet hebben over hun voer, entingen, kattenbakkorrels enz. Meestal zal de fokker een vakkundig oordeel van een keurmeester over de kat willen alvorens hij/zij de kat voor de fok gaat inzetten. Inschrijving op een show kost geld, variërend van 25 tot 55 euro (afhankelijk van het soort show). De kat behaalt zijn/haar titel pas als hij/zij door meerdere keurmeesters is goedgekeurd, waarvoor dus normaal gesproken meerdere shows bezocht moeten worden. Door alle kattenclubs wordt voor fokken de FIV/FeLV-test voor beide ouderdieren verplicht gesteld. Een fokker kan ervoor kiezen om verdere testen te doen. Voor sommige rassen zijn bepaalde testen verplicht gesteld, omdat in die rassen bepaalde ziekten voorkomen. De Ocicat heeft dit gelukkig niet, hoewel sommige fokkers testen op HCM, PK en PRA. Natuurlijk kan de lijst van testen zo lang worden gemaakt als men zelf wil, er is altijd wel een dierenarts te vinden die daar aan mee wil werken. Iedere verantwoorde fokker wil de beste combinatie voor een nestje maken om daardoor het ras te behouden en te verbeteren. Soms heeft de fokker zelf een dekkater, soms niet of wordt er uitgeweken naar een andere dekkater. Die dekking zal dan betaald moeten worden. Soms wordt er bij de dierenarts een echo gemaakt. De moederpoes heeft tijdens de dracht en het opgroeien van de kittens ander voer nodig. Het is beter dat zij dan hoogwaardig kittenvoer eet omdat daarin bepaalde stoffen zitten die zij extra nodig heeft.